Vetëm me sekretin e burrit tim !

Kur burri im më kërkoi të mbaj fshehtësinë e tij, nuk hezitova. Në të vërtetë, kurrë nuk më ndodhi, për të mos mbajtur sekretin e tij. Ne kishim qenë të martuar për nëntë vjet dhe kjo është ajo që bëjnë partnerët.
Heshtja u zhvillua gradualisht sa ishte sëmundja e tij. Për disa muaj, niveli i tij i energjisë ishte në rënie. Ai kishte ndalur duke iu përgjigjur thirrjeve telefonike të miqve. Ai gjithmonë kishte një arsye të mos dilte për filma, ecën me mua, apo darka me prindërit e tij.

Më në fund doli një mëngjes i rastësishëm të martën. Ndërsa ai ishte ulur në tryezën e mëngjesit me një filxhan kafe të vakët, ai tha shumë në heshtje: “Unë mendoj se unë jam në depresion”.

“Unë mendoj se jeni shumë,” u përgjigja.

Për gjysmën e orës tjetër, e mbajta me shqetësim ndërsa qau. E sigurova atë që do të merrnim ndihmë. “O.K.”, më në fund tha, duke u tërhequr. “Por unë nuk dua të shqetësohen prindërit e mi. Ju lutem, mos u tregoni atyre … ose vëllait tim. Unë nuk dua që ata të dinë. ”

“Natyrisht,” u pajtova, duke e përqafuar fort. “Mos u shqetësoni, askush nuk duhet të dijë. Unë nuk do t’i tregoj askujt. “Mendova se do ta kuptojmë këtë së bashku, ashtu siç kemi trajtuar të gjitha problemet tona: si një ekip. Por shpejt u bë e qartë se ai nuk kishte më forcë të kërkonte ndihmë. Kështu që kam bërë thirrje telefonike pas thirrjes telefonike, duke u përpjekur për të lundruar në një sistem të shëndetit mendor të çoroditur dhe të mbingarkuar. Mjeku i tij i familjes përshkroi një ilaç kundër depresionit dhe e drejtoi atë te një psikiatër.

Lista e pritjes për të parë psikiatrin ishte tetë muaj.

Ndërkohë, ai u tërhoq nga programi i zotit të tij. Pa një punë, ai kaloi ditët e tij duke fjetur. Kam pastruar internetin dhe kam nxjerrë nga libra grumbuj librash për depresionin. I dhashë atij një numër të linjave telefonike dhe kontakte për shëndetin mendor për grupet mbështetëse, të cilat mbeten të paprekura në banak. Kam gatuar darka të mëdha, duke shpresuar se do të hante – nëse jo sot, ditën tjetër, ndërkohë që isha në punë. Kam pastruar shpesh shtëpi, duke u përpjekur me dëshpërim për të shkundur çrregullimet e trishtimit.

Ndërsa bota e tij u bë më e vogël, ashtu bëri edhe imi. Kam kaluar disa mbrëmje të butë duke e bërë atë të vijë me mua në palestër, të ec me mua në park. Ju lutem, ju lutem, rrethoni bllokun. Vetëm hap jashtë. Por, aq shumë sa u përpoqa, nuk mund ta bëjë atë të bëjë asgjë. Ai u tërhoq më tej dhe më tej, një film me re që zbehte sytë e tij blu.

Burri im gjithmonë kishte qenë shoku im më i mirë, besimi im kryesor, bordi im i fryrë dhe burimi im më i madh i mbështetjes. Tani, më takoi mua – dhe vetëm unë – të kuptoj se si ta bëj më mirë.

U ndjeva krejtësisht e vetme.

Rreth gjashtë muaj më vonë, ai pranoi të tregonte familjen e tij. Pastaj i thamë familjes sime dhe disa miqve. Por dëmi i mbajtjes së sekretit të tij tashmë ishte bërë. Ai minimizoi ashpërsinë e depresionit të tij. Ai do të grumbullonte çdo unazë energjie për t’u dukur optimistë përmes mbledhjeve të ditëlindjes dhe darve të Krishtlindjeve; një herë në shtëpi, i varfëruar plotësisht, do të rrëzonte për ditë.

Sekreti rreth sëmundjes së tij kishte një ndikim të jashtëzakonshëm jo vetëm tek ai, por ndaj meje. Megjithatë, për shkak se ishte sëmundja e tij, dhe ai nuk donte të fliste për këtë, ndjeva sikur nuk kisha të drejtë ta flisja as për këtë. Pra, jashtë familjes sime dhe disa miqve të ngushtë, unë nuk flas për atë me askënd. Unë nuk flas për frustrimet e mia në përpjekjen për të gjetur atë kujdesin e duhur mjekësor. Unë nuk flasim për atë se sa të pafuqishëm dhe të pashpresë ndjeva sikur u përpoqa të ngrita gjendjen e tij. Dhe definitivisht nuk flisja për atë plumb, ndjenjën e pështirë që kisha çdo ditë pas punës pasi hapja derën kryesore të banesës sime: do ta kontrolloja çdo dhomë një nga një, duke mos ditur se çfarë do të gjeja.
Kishte dy vjet para se depresioni i tij të distancohej. Përfundimisht, i thashë mbikëqyrësit tim dhe disa kolegëve në punë kur ai u pranua në klinikën e sëmundjeve humorale të spitalit dhe më duhej të largohesha për takimet e tij në mesditë. Ata ishin të kuptuar dhe fillova të flas më lirshëm për situatën time. Me kalimin e kohës, fillova ta rrokullisja rastësisht në bisedë, sikur të kisha një bashkëshorte në depresion ishte normale.

Në fakt, ajo është: rreth një në pesë të rritur në Shtetet e Bashkuara përjeton sëmundje mendore në një vit të caktuar.

Ndërsa hapja unë isha i befasuar nga numri i njerëzve që e përqafonin.

“Kjo tingëllon si gjithë fëmijëria ime,” tha një mik, duke më treguar për herë të parë se si ajo u rrit nën një maskë konfuzioni dhe heshtjeje me një nënë që kishte çrregullime bipolare.

“Burri im kalonte nëpër një depresion të madh”, pranoi një të njohur në një koktej, dhe ne vazhduam të diskutonim pro dhe kundër të terapisë elektrokonvulsive mbi një gotë Cab Shiraz. Dikush me të cilin kam punuar ka zbuluar se pushimet e saj të fundit nuk ishin në fakt një festë. Ajo ishte kthyer në vendlindjen e saj për funeralin e vëllait të saj, pas vetëvrasjes së tij.

Unë kam njohur shumë prej këtyre njerëzve për vite, por kurrë nuk e kam ditur se sa sëmundje mendore ndikuan në familjet e tyre. Kjo më bëri të trishtuar dhe pastaj të zemëruar. Pse të flasësh për shëndetin mendor në familjen tënde duhet të jetë një sekret i tillë? Pse nuk i ndajmë përvojat tona?

Është arsyeja e njëjtë që burri im më pyeti për të mbajtur sekretin e tij të gjitha ato vite më parë. Ai mendonte se duhet të kishte qenë në gjendje ta trajtonte atë.

Mendova se duhet të kisha qenë në gjendje ta trajtoja atë.

Pas një dekade më vonë, ende po përpiqem ta trajtoj atë. Përvoja më ka prekur mua dhe martesën tonë. Stigma dhe heshtja që rrethon sëmundjen mendore jo vetëm që i pengon individët të marrin ndihmën e nevojshme që u nevojitet, ndalon partnerët, vëllezërit e motrat, prindërit dhe fëmijët nga marrja e ndihmës thelbësore që u nevojitet. Më duhej shumë vite për të kuptuar se pa marrë parasysh nëse burri im do të ndajë historinë e tij për sëmundjen mendore, unë kam nevojë për të ndarë të miat.

Sot, burri im nuk është më në depresion. Ai është i hapur për historinë e tij të sëmundjes mendore dhe ai e ka sfiduar stigmën vetë. Ai njeh ndikimin që heshtja kishte mbi secilin prej nesh veç e veç, si dhe së bashku, dhe ai më përkrah për të folur.

Nëse do të kthehesha në mëngjesin e asaj dite në kuzhinë, do t’i thosha burrit tim: “E di se çka po kalon ndihet i padurueshëm. Shkatërron zemrën time. Unë në mënyrë dëshpërimisht dëshiroj t’i bëj gjërat më mirë. Por ne nuk mund ta mbajmë këtë mes nesh. Ne kemi nevojë për sa më shumë mbështetje që të jetë e mundur për të marrë ndihmën që ju nevojitet. Ti nuk je vetëm.”

Dhe pastaj,as unë nuk do të isha aq e vetme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *