15 fakte paradoksale rreth botës sonë që të bëjnë t’i lexosh dy herë

 1. Urina në Romën e lashtë u përdor si pastë dhëmbësh .
  Ideja e përdorimit të urinës njerëzore për larjen e veshjeve është gjerësisht e njohur. Por pak njerëz e dinë se urina është përdorur edhe nga romakët e lashtë për qëllime shëndetësore – si një pastë dhëmbësh në veçanti. Besohet se urina bëri dhëmbë të bardhë, të butë dhe me shkëlqim; dhe gjithashtu hiqte pllakën e përkryer
 2. Më shumë se 90% e kartmonedhave amerikane përmbajnë gjurmë të kokainës.
  Ky fakt sugjeron se shumica dërrmuese e kartëmonedhave në qarkullimin e SHBA kalojnë nëpër duart e tregtarëve të drogës ose përdoruesve të kokainës. Shkencëtarët besojnë se më shpesh kokaina merr para për shkak të përdorimit të faturave që veprojnë si një “tub” për frymëmarrjen e një droge, si dhe nga tregimi i parave në transaksionet për blerjen e kokainës. Studime të tilla u kryen me kartëmonedha të ndryshme dhe përqindja më e lartë e mbetjeve të gjetura ishte në SHBA dhe Kanada dhe më e ulëta në Kinë dhe Japoni (12-20%).
 3. Është më mirë për të ngrënë karamele pas një vakt sesa për të larë dhëmbët.
  Rezulton se nuk ka nevojë të nxitosh në banjë pas një ushqimi në mënyrë që të pastrosh dhëmbët. Kjo për shkak se vetë pështymën tonë përmban enzima të veçanta që ndihmojnë për të prishur mbetjet e ushqimit dhe për t’i larë ato nga goja. Për më tepër, mjedisi acid i gojës sonë zbut smaltin për disa kohë për ta bërë më të lehtë për pështymën të heqë qafe mbeturinat e ushqimit. Kjo është arsyeja pse pastrojmë dhëmbët menjëherë pas një vakti mund të dëmtojë smaltin ezbutur – është e rekomanduar të prisni për të paktën 30 minuta para se të bëjnë kështu. Në vend të kësaj, ka një mënyrë për të ndihmuar gojën tuaj të prodhojë më shumë pështymë: përtypni disa çamçakëz për 20 minuta ose hani disa karamele si Tic Tac. Kjo do të ndihmojë për të hequr qafe mbetjet e padëshiruara të ushqimit dhe për të mbajtur smaltin tuaj të fortë.
 4. 8 orë gjumi nuk është standard.
  Kohëzgjatja natyrore e gjumit në një person është individuale dhe varet nga faktorë të tillë si gjenetika, mosha, gjendja shëndetësore dhe rrethanat e jashtme. Përveç kësaj, studimet e fundit kanë treguar se jetëgjatësia, nivelet e lumturisë dhe produktivitetit janë më të larta në njerëzit që flenë nga 6.5 në 7.5 orë në ditë.
 5. Numri i mbarimit nervor në gjoksin femëror nuk lidhet me madhësinë e tij.
  Numri i mbarimit nervor në gjoksin femëror është i pandryshueshëm dhe nuk varet nga madhësia e saj. Megjithatë, një gji më i vogël mund të jetë më i ndjeshëm dhe gjoksi i një madhësie më të madhe është më pak sepse ka një shtresë më të trashë dhjami nën lëkurë.

 6. Ka ari me ton në fund të oqeanit.
  Ka ton ari të shtrirë në fund të oqeanit. Ajo mori atje falë anijeve që ndonjëherë bartnin bizhuteri midis vendeve dhe kontinenteve së bashku me shumë pasagjerë që mbanin bizhuteri ari. Dhe shumë shpesh, anijet e tilla u mbytën duke marrë me vete thesare të panumërta.
 7. Pirja e duhanit si një ilaç kundër frymëmarrjes së keqe
  Në shekullin e 16-të, mjekët evropianë rekomanduan pirjen e duhanit për të hequr qafe frymën e keqe. Përveç kësaj, duhani u atribuohet shumë pronave shëruese. Për shembull, ajo përdoret si ilaç për migrainë, dhëmbëza, dhimbje barku, dhimbje të përbashkët dhe çrregullime të tjera të trupit.Sigurisht, më vonë këto prona “magjike” të duhanit u hodhën poshtë. Studimet tregojnë një lidhje të drejtpërdrejtë midis pirjes së duhanit dhe vdekshmërisë së lartë. Pra, mos harroni se duhanpirja ka një ndikim shumë negativ në shëndetin, çon në një sërë sëmundjesh dhe vdekje të hershme.
 8. Shumica e oksigjenit të tokës prodhohet nga oqeani, jo nga pemët
  Pyjet konsiderohen të jenë “mushkëritë” e planetit, por në fakt, shumica e oksigjenit në botë prodhohet nga fitoplanktoni i oqeanit. Pjesa më e madhe e oksigjenit të prodhuar nga pyjet përdoret për proceset e prishjes dhe dekompozimit.
 9. Astronautët mund të zgjohen nga një sulm i mbytjes që shkaktohet nga frymëmarrja e tyre.
  Gjatë gjumit në stacionin e hapësirës, astronautët kanë nevojë për prishje shtesë të ajrit. Pa oksigjenin e shtuar, ata mund të zgjohen nga privimi i oksigjenit në një re të dioksidit të karbonit që ata kanë thithur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *