Si ndikojnë në shëndetin tuaj zakonet e këqija?

 1. Kërcitja e gishtave tuaj të dorës
  Nuk i shqetëson vetëm shokët dhe kolegët tuaj – mund edhe të mos jetë shumë e mirë për ju. Një substancë e quajtur ‘lëngu synovial’ mban nyjet tuaja të lëvizin lehtë. Zhurma e gishtave uaj kur ata “kërcasin” vjen kur ju shpërtheni flluska të vogla në atë lëng. Nëse e bëni këtë gjatë gjithë kohës, ju keni më shumë gjasa të keni duart e fryra dhe një rrokje më të dobët me kalimin e kohës. Megjithatë, kjo nuk duket të rrisë shanset tuaj për artrit.
 2. ‘Ngrënia’ e thonjëve tuaj
  Kjo mund të dëmtojë dhëmbët si dhe lëkurën rreth zonës tuaj të thonjve, të cilat mund të çojnë në infeksione. Ju gjithashtu mund të merrni më shumë të ftohura dhe sëmundje të tjera kur vendosni gishtat, të cilat shpesh mbajnë baktere. Kjo mund të ndihmojë për të mbajtur thonjtë tuaj pastruar me kujdes . Nëse stresi mund të jetë arsyeja për zakonin tuaj, mund të provoni gjëra si stërvitja për ta menaxhuar atë. Bisedoni me mjekun tuaj nëse doni të ndaloni këtë shprehi.
 3. Mashtrojeni veten me gjumë
  Nëse nuk keni gjumë të mjaftueshëm, nuk jeni vetëm duke u kthyer në një ‘mumie’ gjatë ditës – gjithashtu mund të keni më shumë gjasa që të keni presion të lartë të gjakut, sëmundje të zemrës, diabet dhe depresion. Dhe mund të jetë më e vështirë për ju për të mësuar dhe për të kujtuar gjërat. Vendosni një rutinë të rregullt të gjumit dhe rrini me të. Dhe bëni çmos për të marrë 7-8 orë në natë.
 4. ‘Surf’ para gjumit
  Jo valët – por Internetin. “Drita blu” që jepet nga pajisjet elektronike si telefonat, kompjuterat dhe televizorët mund të bien në gjumë. Dhe disa studime tregojnë se shumë nga çdo lloj drite natës mund të lidhet me kancerin (veçanërisht gjoksin dhe prostatën), diabetin, obezitetin dhe sëmundjet e zemrës. Qetësoni vetën para gjumit. Nëse dëshironi të lexoni diçka, hapni një libër. Mbaje dhomën e gjumit të errët dhe të qetë për një gjumë më të mirë.
 5. Rrini ulur për periudha të gjata
  Shumica e amerikanëve kalojnë shumë kohë në karrige. Një pjesë e problemit është vendi modern i punës, ku mund të uleni kërrysur mbi kompjuterin tuaj për orë të tëra. Kjo ngadalëson metabolizmin tuaj, që do të thotë që mund të fitoni peshë. Është gjithashtu e lidhur me probleme të tjera shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës. Ka një zgjidhje të lehtë: Vetëm ngrihuni dhe pastaj dhe lëvizni përreth. Edhe një shëtitje 10-minutëshe çdo ditë mund të ndihmojë.
 6. Pini shumë
  Meshkujt që kanë më shumë se 14 pije alkoolike në javë – dhe gratë që kanë më shumë se 7 – kanë më shumë gjasa të kenë sëmundje të veshkave, sëmundje të mëlçisë, probleme digjestive, probleme me zemrën, dëmtime të kockave dhe madje edhe disa kancere. Studimet kanë treguar se pirja e moderuar është : deri në një pije në ditë për gratë dhe dy ditë për meshkujt – ndoshta mund të ulin shanset për kushtet e caktuara të zemrës. Por nëse nuk pini alkool, kjo nuk është arsye për të filluar.
 7. Hani shumë
  Nëse bëni një zakon për ushqim – edhe nëse është ushqim i shëndetshëm – ka gjasa që të fitoni peshë. Kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës, diabet dhe presion të lartë të gjakut dhe mund të rrisë shanset për lloje të caktuara të kancerit. Kontrolloni madhësitë e pjesës para ngrënies dhe matni ushqimet që keni përpara TV, kështu që e dini saktësisht sa jeni duke ngrënë.
 8. Hani shumë shpejt
  Mund të ju lërë më pak të kënaqur – dhe ju bëjnë më shumë gjasa të ngopësh gjatë rrjedhës së ditës. Nëse ngadalësoheni, mund të ndiheni më të plotë me më pak, sepse trupi juaj ka një shans për të kuptuar që ju keni ngrënë mjaftueshëm. Mund të ndihmojë të përqendroheni kur hani: Merrni kafshime të vogla dhe i përtypni mirë.
 9. Shpenzoni shumë kohë vetëm
  Nuk është se sa njerëz ju i njihni ose sa shpesh i shihni ato – ajo që ka rëndësi është që ju ndiheni të lidhur me të tjerët. Nëse nuk e bëni, ju jeni më shumë të ngjarë të keni presion të lartë të gjakut, depresion, çështje të trurit (si Alzheimer) dhe inflamacion. Nëse ndiheni i vetëm, bashkohuni me një klub shoqëror, lidhuni me familjen ose miqtë ose filloni diçka të re që përfshin njerëz të tjerë – bashkohuni me një klub librash ose mësoni të luani tenis ose ura, për shembull.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *