11 Këshilla Thelbësore qe ju duhet të dini për sigurinë tuaj

Shumica e njerëzve përjetojnë një situatë të rrezikshme të paktën një herë në jetën e tyre. Për të parandaluar që situata të tilla të ndodhin, ne mblodhën 13 këshilla thelbësore që do t’ju ndihmojnë të qëndroni të sigurt ose të ndihmoni të arratiseni ose të minimizoni rrezikun.

 1. Kur jeni ne ndonje festë

Gjithkush dëshiron të shkojë dhe të festojë çdo herë në një kohë. Të kesh kënaqësi është gjithmonë një ide e ftohtë, por qëndrimi i sigurt gjatë kohës që jeni në një feste është vendimtare në ditët e sotme. Ka disa këshilla që duam të ndajmë me ju:

 1. Instaloni një aplikacion në telefonin tuaj që menjëherë mund të njoftojë familjen ose miqtë tuaj nëse diçka shkon keq.
 2. Shikoni pijen tuaj në çdo kohë. Ti kurrë nuk e di se çfarë mund të kenë përzier njerëzit në të.
 3. Mundohuni të shmangni situata ku njerëzit e tjerë mund të marrin fotografi nga ju dhe t’i postojnë ato në internet. Askush nuk dëshiron një lloj ekspozimi.
 4. Tregoni dikujt ku keni shkuar (adresa e plotë dhe numri i telefonit).
 5. Bëni rregullime për të lënë festën. Nëse jeni një i mitur, kërkoni nga prindërit t’ju marrin; nëse jeni një i rritur, merrni një makinë të rezervuar (Uber ose miqtë).
 6. Nëse ju ndodheni të shkoni në shtëpi vetë, jini të kujdesshëm për rrugët që merrni. Keni një llak piper të gatshëm.
 1. Kur vozitni makinë

Gjithkush e di se veshja e një rripi sigurie mund të shpëtojë jetën tuaj, por gjithmonë është mirë të kujtoheni për disa makina të tjera dhe rregullat e sigurisë së vozitjes:

 1. Mundohuni të keni gjithmonë një rezervuar karburanti të mbushur.
 2. Mos parko kudo!
 3. Gjithmonë mbani çelësat tuaj të gatshëm kur afroheni me makinën tuaj.
 4. Mbyllni dritaret dhe mbyllni dyert kur lini automjetin tuaj.
 5. Nëse e gjeni veten duke u ndjekur, drejtohuni në dyqanin më të afërt ose stacionin e gazit. Ajo do të trembë ndjekësin tuaj.
 6. Nëse jeni kapur, jini sa më të sjellshëm dhe mbani duart tuaja të dukshme. Ne të gjithë e dimë se sa vdekje kanë qenë të lidhur me oficerët e trafikut duke menduar se një shofer po arrinte për një armë.
 7. Në një aksident telefononi shërbimet e emergjencës nëse dikush është i lënduar. Telefononi kompaninë tuaj të sigurimeve më pas. Pastaj qëndroni në makinën tuaj. dhe përpiquni të qëndroni të qetë.
 8.  Asnjëherë mos pini dhe te vozitni.
 1. Kur jeni ne vende pune

Shumë prej nesh kanë punë që mund të mos duken të rrezikshme, por duke e ditur se çfarë mund të ndodhë në vendin tuaj të punës dhe duke u përgatitur mund të shpëtojë jetën një ditë. Nëse punoni në një shesh ndërtimi ose ndonjë punë të ngjashme:

 1.  Gjithmonë mbani veshje mbrojtëse të kokës.
 2. Përdorni pajisjet e punës si duhet.
 3. Jini të vetëdijshëm për mjedisin tuaj. Nëse punoni në një zyrë
  1. Ndiqni të gjitha udhëzimet e stërvitjes së sigurisë.
  2. E di se ku ndodhen zjarri.
  3. Gjithmonë përdorni shkallët në rast zjarri.
  4. Raportoni ngacmimet dhe ngacmimet.

Ne gjithmonë mendojmë se një vend pune është pak a shumë një vend i sigurt, por njohja e rregulloreve dhe këshillave të sigurisë është thelbësore për të mbijetuar në një situatë emergjence.

 1. Kur ecni vetëm

Pra, keni qenë në një festë apo keni qëndruar vonë në zyrë ose në shkollë dhe tani duhet të ecni vetëm në shtëpi. Këtu janë këshilla jonë se si të kthehemi në shtëpi në mënyrë të sigurt:

 1. Provoni të gjeni një rrugë që është më e mbushur me njerëz ose ka biznese të hapura
 2. Nëse ndjeni që dikush po ju ndjek, përgatitni një mjet për vetëmbrojtje. Mund të jenë çelësat, telefoni juaj ose ndonjë objekt tjetër i rëndë ose i dëmshëm.
 3. Vendosni një telefonatë emergjente në telefonin tuaj dhe shtypni butonin menjëherë nëse ndjeni që diçka do të ndodhë
 4. Nëse po sulmoheni, bërtitni. Kërthimi është një nga mënyrat më të mira për të trembur sulmuesin dhe për të tërhequr vëmendjen e të tjerëve në situatën tuaj. Nëse përpiqeni të luftoni sulmuesin tuaj, synoni në sytë, fytin, kokën dhe bishtin. Ju gjithashtu mund të përdorni thonjtë tuaj për të zene fytyrën e tyre.•
 5. Mësoni disa lëvizje të vetë-mbrojtjes është gjithashtu një ide e mire.

 

 1. Kur udhëtoni i vetëm

Nëse jeni gati të shkoni në një udhëtim të gjitha me veten tuaj, mbani këto gjëra në mendje për të qëndruar të sigurt:

 1. Mesoni rrugën tuaj në detaje.
 2. Jepni familjes dhe miqëve tuaj detajet e udhëtimit tuaj.
 3. Shkruani numrat e telefonit të urgjencës lokale në listën tuaj të kontakteve, veçanërisht nëse jeni duke udhëtuar jashtë vendit.
 4. Mundohuni të shmangni udhëtimin me autostop. Nëse e gjeni veten brenda një automjeti të panjohur ose me të huajt, mos u tregoni atyre se ku po shkoni ose informacionet tuaja personale. Por të jeni të përgatitur të keni një bisedë (mund të udhëtoni për disa orë, prandaj mos jini antisocial). Nëse ndiheni të pasigurt, mos e përdorni frenin, pasi ai mund të shkaktojë një aksident. Lëreni makinën menjëherë pasi të ndalet në një semafor ose ngadalësohet. Zgjidhni për të hyrë në një makinë në stacionet e benzinës dhe ndalimet e kamionëve.
 5. Mbani pasaportën tuaj, paratë dhe telefonin afër vetes.
 6. Mbani një sprei piper ose lloj tjetër të sistemit të mbrojtjes të gatshëm.
 1. Blerja online

Blerja ose shfletimi në internet mund të jetë potencialisht i rrezikshëm nëse nuk jeni të përgatitur. Kriminelët online mund të vjedhin të dhënat tuaja, të përdorin identitetin tuaj ose thjesht të zbulojnë se ku jetoni. Për të qëndruar i sigurt në internet, bëj si në vijim:

 1. Kontrolloni për https: // përpara adresës së internetit. Kjo ju tregon se uebfaqja mori një qasje më të sigurt për përvojën tuaj.
 2. Përdorni softuer antivirus të përditësuar.
 3. Shmangni blerjen në pikat e nxehta publike.
 4.  Zgjidhni një kartë krediti mbi një kartë debiti.
 5. Mbroni llogaritë tuaja tregtare me fjalëkalime të forta. Ato duhet të përmbajnë mbi 7 shkronja, rastet e sipërme dhe të poshtme dhe karaktere të veçanta.
 6. Zgjidhni një faqe të njohur të blerjeve.
 7. Nëse ndodh që të blini nga një dyqan online relativisht i panjohur, lexoni shqyrtimet paraprakisht.
 8. Asnjëherë mos shkëmbeni të dhëna të ndjeshme (siç është numri i sigurimeve shoqërore) në internet.
 9.  Përdorni një metodë të sigurt pagese: DigiCert, Verisign, etj.    Kërkoni një lokë të sigurisë në faqen e internetit (SSL).
 1. Telefonat e menqur

Telefonat tanë inteligjentë janë kaq të mençur sa dinë pothuajse gjithçka për ne. Pra, për të qëndruar i sigurt nëse telefoni juaj i smartfonëve vjedh, duhet të mbroheni duke bërë këto gjëra:

 1. Mbroni telefonin tuaj me një fjalëkalim ose një lloj tjetër të sistemit të kyçjes.
 2. Instaloni një softuer antivirus të azhurnuar.
 3. Siguroni shpesh fotot dhe videot tuaja.
 4. Mos ruani ndonjë informacion të ndjeshëm në telefonin tuaj.
 5. Shmangni përdorimin e telefonit tuaj në pikat e nxehta publike.
 6. Nëse keni një iPhone, aktivizoni një sistem ndjekjeje për të gjetur telefonin tuaj nëse është vjedhur. Nëse është Android, instaloni një aplikacion ndjekës për të parë nga distanca se ku është pajisja juaj.
 1. Mediat sociale

Faqet e internetit dhe aplikacionet e rrjeteve shoqërore janë një pjesë e madhe e jetës sonë, që ne nuk i mendojmë gjithmonë si rreziqe potenciale. Por mendoni se sa lehtë kriminelët mund të përdorin informacionin tuaj, si fotot apo videot, në veprat e tyre. Për të qëndruar i sigurt, ndiqni këto udhëzime:

 1.  Kini kujdes për atë që postoni në internet. Shmangni fotot ose videot e qarta – ato mund të vidhen dhe të përdoren në një mënyrë vërtet të keqe.
 2. Mbroni llogaritë tuaja me një fjalëkalim të sigurt dhe përdorni ato të ndryshme për çdo llogari.
 3. Kontrolloni politikat e privatësisë për secilin rrjet social dhe zgjidhni atë që mban rregulla më të rrepta për përmbajtjen e përdoruesit.
 4. Sigurohuni që të mos ejësoni gjeotagat. Kjo është mënyra se si kriminelët zbulojnë se ku kaloni shumicën e kohës tuaj.
 5. Mos shtoni njerëz që nuk i njihni.
 6. Kthejeni profilin tuaj në privat nëse kjo është një opsion.
 7. Është më mirë të mbash disa llogari sesa një duzinë.
 8.  Nëse keni një fëmijë, instaloni aplikacione që do t’ju ndihmojnë të shihni se çfarë postimet e kec tuaj në internet dhe ndërveprimi i tyre i përgjithshëm në internet.
 1. Kur jeni festivale dhe koncerte 

Janë bërë disa incidente të rënda në koncerte dhe festivale kohët e fundit. Prandaj, nëse doni të shkoni në një, mbani në mend këto në vijim:

 1. Shmangni substancat e dëmshme. Kur përballet me rrezik, një mendje e qartë është gjithmonë më mirë se një në retë.
 2. Rrini me shoqëri (miq dhe familje). Do të jetë më e lehtë të mendosh për një plan shpëtimi dhe më pas të kryesh së bashku.
 3. Shmangni vendet më të mbushura me njerëz në koncerte dhe festivale, veçanërisht turma të dehur.
 4. Shikoni pikat e daljes: zgjidhni atë që do të shkojnë më pak njerëz.
 5. Lini më parë. Shumica e sulmeve ose situatave të rrezikshme ndodhin në fund të koncerteve dhe festivaleve.
 6. Pajtohuni në 2 pika të veçanta takimi me miqtë tuaj në rast se njëri prej tyre është shumë i vështirë për t’u përdorur.
 7. Përdorni aplikacionet e rrjeteve sociale për të treguar miqtë dhe familjen tuaj ku jeni në festival ose koncert.
 8. Zgjidhni një lloj të veçantë veshjesh ose aksesori në mënyrë që miqtë tuaj të mund t’ju identifikojnë lehtësisht.
 1. Vende publike

Në ditët e sotme, çdo gjë mund të të ndodhë edhe kur thjesht pret një mik në mes të sheshit tuaj të preferuar ose në një stacion treni. Për të qëndruar i sigurt duke bërë kështu:

 1. Kini kujdes për njerëzit që duken të dyshimtë.
 2. Shmangni vendet tepër të mbushura me njerëz kur udhëtojnë me transport publik në orën e pikut dhe shmangni ato bosh gjatë natës.
 3. Nëse dikush fillon ngacmim telefononi menjëherë policinë. Mos prisni derisa të rritet në diçka të madhe dhe të shëmtuar.
 4. Kërkoni ndihmë nëse jeni duke u sulmuar ose ngacmuar.
 5. Njerëzit do të vijnë në shpëtimin tuaj – keni besim!
 6. Dini se ku ndodhet stacioni më i afërt i policisë.
 7.  Nëse jeni jashtë vendit në zonat e prirura për tërmetet ose ndonjë katastrofë tjetër natyrore, dijeni se ku janë pikat e evakuimit.
 8. Por më e rëndësishmja, keni ndjenja të mira brenda jush! Ata gjithmonë do të tërheqin vetëm të mira.

1.Kur beni udhetime ajrore, me tren apo ne det 

E fundit por jo më pak e rëndësishme, duhet të dini se si të qëndroni të sigurt kur jeni duke udhëtuar me avion, anije ose tren:

 1. Kushtojini vëmendje mjekut tuaj të fluturimit, kujdestarit ose udhëzimeve të mësuesve të trenit.
 2. Mësoni se ku jane daljet e urgjencës  të vendosura në llojin e automjetit që po përdorni.
 3. Shmangni pirjen e alkoolit.
 4. Mbani sendet tuaja, veçanërisht gjërat me vlerë, pranë jush.
 5. Nëse udhëtoni me fëmijë, i kushtoni vëmendje atyre. Siguroni ato në mënyrë të sigurtë në vendet e tyre.
 6. Nëse ka ndonjë emergjencë, qëndroni të qetë. Dëgjoni atë që ekuipazhi ju thotë të bëni.
 7.  Shikoni videot e sigurisë ose ndiqni udhëzimet e stërvitjes.
 8. Veshin rroba dhe këpucë të rehatshme. Ju nuk doni të kandidoni në takë të lartë nëse anija godet një ajsberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *