Sa kripë keni nevojë për një ditë?

 

Një nga përbërësit më të rëndësishëm që mund të transformojë plotësisht një pjatë është kripa; megjithatë, dihet gjithashtu se natriumi i pranishëm në kripën e zakonshme që konsumojmë në baza ditore është e sëmurë. Arsyeja është se natriumi besohet të shkel nivelet e presionit të gjakut, një faktor i përbashkët rreziku për sëmundjet e zemrës dhe goditjen e zemrës. Sipas Qendrës Kombëtare të Informacionit të Bioteknologjisë, presioni i lartë i gjakut renditet si faktori i tretë më i rëndësishëm i rrezikut; rreth 33 për qind urbane dhe 25 për qind indianë ruralë janë hipertensivë. Duke marrë parasysh rreziqet shëndetësore të shkaktuara nga konsumimi i tepruar i kripës na ka sjellë në këtë pyetje – sa shumë kripë ne kemi nevojë vërtet për një ditë që të jemi të shëndetshëm?

Çfarë roli ka kripë në trupin tonë?

Përderisa natriumi në kripë është keqësuar si një shkak i presionit të lartë të gjakut dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare, ajo gjithashtu luan role të rëndësishme në trup. Natriumi tretet në gjak në mënyrë që të ruajë nivelin e presionit të gjakut. Ajo tërheq dhe mban ujë më tej mbajtjen e pjesës së lëngshme të gjakut. Natriumi gjithashtu vepron si një elektrolit që është vendimtar për qelizat tuaja në mënyrë që të rregullojnë funksionet e ndryshme trupore që përfshijnë hidratimin, presionin e gjakut dhe funksionimin e duhur të nervave dhe muskujve.

Çfarë ndodh kur konsumon tepër kripë?

Kripa mund të ketë disa role pozitive për të luajtur në trupin tonë, ka edhe shanse që konsumimi i tepruar mund të prishë shëndetin tuaj. Konsumi i tepruar i natriumit mund të thotë që mund të kaloni përmes simptomave si:

1. Truri juaj mund të ndihet i ngathët

2. Dehidratim

3. Ruajtja e ujit

4. Gurët e veshkave

5.Ulcerat e stomakut

6. Tensioni i lartë i gjakut ose hipertensioni

7. Fryerje

8. Arteriet e dëmtuara

 Sa shumë keni nevojë për kripë në një ditë që të jeni të shëndetshëm?

Sipas Priya Bharma, shefi i mjekesise në Institutin Mjekësor të Veprimit Sri Balaji, “Rekomandohet të futni 2400 miligramë kripë në ditë, në rast se një person është i mangët, atëherë rekomandohet të konsumoni 1.5 miligram shtesë në ditë. të marra në sasi proporcionale, mund të çojë në kushte të tilla si dhimbje në muskul, vjellje, marramendje etj. Gjithashtu rekomandohet që të mos konsumohen më shumë se pesë gram kripë çdo ditë  Trupi juaj rregullon nivelet e natriumit në mënyrë që të parandalojë që nivelet të jenë shumë të larta ose shumë të ulëta. Veshkat luajnë një rol kyç për kontrollin e përqendrimeve të natriumit. Veshkat mbajnë natriumin kur nivelet janë alarmuese dhe e nxjerrin atë kur nivelet janë jashtëzakonisht të larta. Njerëzit me presion të lartë të gjakut dhe probleme të veshkave duhet të jenë të kujdesshëm ndaj konsumit të tyre të kripës dhe të sigurojnë një funksion të shëndetshëm të trupit

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *